Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Egzersizi İhmal Etmeyin, Ama Ağır Egzersizlerden Kaçının.
- Gebelik süresince yapılan egzersizin anne adayının sancılarının azalmasından, doğum sürecinin kolay geçmesine kadar pek çok yararı vardır. Ancak hamilelikte yanlış hareketler yapılması da oldukça risklidir. Yapılan egzersizlerin aşırı yorgunluğa sebep olmayacak düzeyde olması büyük önem taşır.
- Hamile Pilatesi, hamile yogası, açık hava yürüyüşleri gibi sizi yormayacak ancak esnekliğinizi ve formunuzu koruyacak spor dalları hamilelik sürecinde önerilmektedir. Fakat bisiklete binmek, ağırlık kaldırmak, koşu yapmak gibi ani, keskin ve ağırlık içeren spor dallarından uzak durmak hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler listesinin en başında yer alır.
Sağlıksız Besinlerden Uzak Durun.
- Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler listesinde başı çekenlerden diğeri ise beslenme sürecidir. İlk 3 ay anne karnındaki bebek, anne adayının beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Bu süreçte gebede mide bulantıları ve koku hassasiyeti başlamışsa; midesini bulandıran gıdaları tüketmek zorunda değildir. Beslenme süreciyle ilgili hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler 3. aydan sonra önem taşımaya başlar. Gebeliğin ilk 3 ayında ise folik asitten zengin gıdalar önemlidir.
- “Gebelikte Dilediğini Yiyebilirsin” diyenlere İnanmayın Hamilelik sürecinde anne adayının protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi vitaminleri alması şart. Bu nedenle et, süt ve süt ürünler ile sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Ancak salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdalar ince bağırsakta bakteri üretimini tetikleyebileceği için bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.
- 3 ana 3 ara öğün ile beslenme düzeni en sağlıklı beslenme şeklidir. Bu şekilde kan şekeriniz kontrol altında kalarak ani yemek krizlerine dönüşmez. Anne adayının aşerdiği şeyleri yerken porsiyon kontrolü yapması da hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Sağlıksız besinlerin çok sık ve fazla porsiyonlarla tüketilmesi bebekten ziyade annenin kilo alımını hızlandıracaktır
Uzun Yolculuklara Dikkat.
- Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler listesinde tatil planı yapanlara hitap ediyor bu bölüm! Anne adayının kanama ya da düşük riski olmadığı sürece son 4 haftaya kadar otomobil kullanmalarında sakınca yoktur. 26. haftaya kadar havayolu seyahatlerinde de bir sakınca olmamakla beraber 26. haftadan sonra doktor raporu gerekmektedir.
- Uçak yolculuğunun 3 saatten daha kısa olduğu durumlarda anne adaylarının yolculuk sırasında bol sıvı tüketmesi, baldır egzersizleri yapması ve hareket etmesi yeterlidir. Ancak daha uzun yolculuklarda bunlara ek olarak varis çorabı giyilmesi gerekebilir.
Hamilelikte Yatış Pozisyonları Önemlidir.
- Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında yatış pozisyonu da önem taşır. Hamilelik süresince rahim tüm ağırlığını bel kemiği ve sırt kaslarının üzerine verir ve bu durum kan damarlarının sıkışmasına sebep olabilir. Bu nedenle özellikle gebeliğin son haftalarına doğru sırt üstü yatmak pek tavsiye edilmese de uyku sırasında sırt üstü dönmüş olmakla da bebek zarar görmez. Gebelik döneminde en doğru pozisyon yan yatmaktır.
- Kan akışının daha rahat sağlanabilmesi için sol tarafa yatmanın daha iyi olduğu bilinse de anne adayı rahat hissettiği yöne doğru yatış pozisyonu alabilir. Yatarken bükülen dizler arasına yastık koymak da anne adayının daha konforlu bir uyku çekmesini sağlayabilir. Uyku sırasında pozisyonun değişmesi korkulacak bir durum olmamakla beraber hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasındadır; fark edildiği anda anne adayının yeniden sağına ya da soluna dönerek uyuması önerilir.
İlaç Kullanımına Dikkat.
- Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında ilaç kullanımı da bulunur. Gebelik süresince alınan ilaçlar sadece anneyi değil artık bebeği de etkiler. O nedenle doktordan habersiz, kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.