0224 441 17 17

Emzik kullanalım mı?

 
• Annelerimizin kafasını sıkça karıştıran bir soru. Bebeklerin emme refleksi vardır ve bir şeyleri emmekten de çok hoşlanırlar; hatta bu bir nevi ihtiyaçtır da onlar için. Peki bebeğimizin bu ihtiyacını nasıl karşılayabiliriz? Tabi ki en uygunu anne göğsüdür. Ama bazen bebişlerimizde durumu birazcık abartıp anne memesini yalancı emzik olarak kullanabiliyorlar. Bu durum hem sürekli bebeğin tükürüğü ile temas halinde olan anne göğsünde çatlak oluşmasına sebep oluyor, bu da emzirmeyi güçleştiriyor, hem de anne sürekli emzirir pozisyonunda olduğu için çok yoruluyor ve bir süre sonra süt yapımı azalabiliyor. Çünkü süt yapımında en önemli faktör annelerimizin dinlenmesi.
 
• Peki bebeğimiz bir şey emme ihtiyacını başka nasıl giderebilir? Tabi ki minik ellerini emerek. El ya da parmak emmeye alışan bir bebek bunu ileriki yaşlarında hatta bazen erişkinlikte bile devam ettirebilir. İşte o zaman sorunlar başlar; emilen parmakta incelme, damak yapısında bozulma ve ileriki yaşlarda belki de dişlerde ortodontik tedaviye gerek duyulacak kadar çenede kapanma bozuklukları vs… Üstelik elini emmeyi bıraktırmak her zaman daha zordur. Peki bu durumda ne yapalım? Akılcı emzik kullanarak bu sorunu çözebiliriz. Bu ne demektir: Anne sütü kullanıyorsanız ilk altı hafta emzik kullanmayın.
 
• Her huzursuz olduğunda emziği ağzına vermeyin (kötü bir alışkanlığa dönüşür). İdeal olan kullanımı uykuya dalmasına yardımcı olmak için ve kolik saatleri ile sınırlamaktır. Sakinleştikten sonra yavaşça emziği ağzından çıkarın.
 
• Emziği asla şeker ya da bal batırmayın. Emziği bebeğin boynuna ip ya da kurdeleyle asmayın. Emziği sık sık yıkayın. Yıpranmış görünüyorsa hemen atın.
 
• En geç 1 yaş civarında emziği bıraktırın. Çok sık ve uzun süre emzik emen, 1 yaş sonrasında da emziğe devam eden bebeklerin oral dönem dediğimiz 0-2 yaş arasındaki döneme takılı kalmaları nedeni ile sigara bağımlılığı ya da sürekli bir şeyler yeme alışkanlığı nedeni le obesite gibi sorunları da olabiliyor.

Diğer İçeriklere Göz Atın

Nefes Darlığı Neden Olur?

Daha Fazla

Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Daha Fazla

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Daha Fazla

Covid-19 Omicron Varyantı Nedir?

Daha Fazla

Cilt Bakımı Nedir?

Daha Fazla

Lazer Epilasyon Nedir?

Daha Fazla

Domuz Gribi (H1N1)

Daha Fazla

Horlama ve Uyku Apnesinde Burunun Önemi!

Daha Fazla

Burun Estetiği; Kapalı ve Açık Teknik Birlikte Olur Mu?

Daha Fazla
Canlı Destek