Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?
Egzama nedir ?
Bebeklik egzaması kızarıklık, aşırı kaşıntı, sızıntı, kabuklanma ve pullanma ile karakterize deri hastalığıdır. Kalıtımsal olarak bazı ailelerde daha sık görülür. Hastalık genellikle hayatın il 2-3 ayında başlar. Başlangıcı bazen 2-3 yaşına kadar gecikebilir. 5 yaşına kadar hastaların %90’ını etkiler.
Bebeklerde yanaklarda başlar sonra yüzün geri kalan kısımları, boyun, bilekler, eller, karın, kol ve bacakların dışa bakan yüzlerine yayılır.
Hastalık belirtilerinin başlangıcı bebeğin diyetine özellikle inek sütü, buğday, soya, baklagiller (yer fıstığı dahil), balık ve yumurtanın verilmesi ile ilişkilidir.
Bazı durumlarda egzama derinin o insanda alerji yapan bazı maddelerle (yün, ipek, tavşan tüyü, ev tozu akarcıkları gibi) temas etmesiyle ortaya çıkar.
Egzamada nelere dikkat etmek gerekir ?
• Başarılı bir tedavi için kaşıntıya neden olan faktörlerin kontrol altında tutulması gerekmektedir.
• Aşırı ısı ve nemden kaçınılmalıdır. Orta nemli ve sıcak bir iklim bir çok hasta için idealdir.
• Terleme kaşıntıya ve hastalığın artmasına yol açar. Bir çok hastada güneş ışığı ve tuşlu su faydalı olmaktadır.
• Pamuktan yapılmış yumuşak giyişiler kullanılmalı, yünden kaçınılmıştır. Bebekler yün halı üzerinde emeklettirilmemelidir.
• Atopik dermatitte deri kuru olduğu için, derinin yağ tabakasını bozan sabun ve deterjan kullanımında mümkün olduğu kadar kaçınmak gerekir.
• Banyo yapma en aza indirilmelidir. Eğer banyo durumu kötüleştiriyorsa lipid içermeyen, deriyi kurutmayan temizleyici bir ajan kullanılabilir.
• Kaşıntıyı arttıran yiyecekler diyetten çıkarılmalıdır. Deri testi yapılarak reaksiyon veren yiyecekler tespit edilebilir. Emziren anneler yüksek riskli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Çünkü bazı yiyeceklerdeki alerjik maddeler anne sütünden geçerek atopik dermatitli bebeğini duyarlı hale getirebilir.