0224 441 17 17

Akciğer Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler!

Akciğer sağlığı için yapılması gerekenleri 12 maddede sıralayabiliriz;

1) Sigara içmeyiniz. Sigara kronik bronşit ve akciğer kanserinin bir numaralı nedenidir. Akciğerde kalıcı hasar oluşturur.

2) Radon gazına dikkat ediniz. Radon gazı doğadaki kayalar ve topraktaki radyoaktif uranyumdan açığa çıkar ve evlerimize sızar. Kanserin en sık ikinci nedenidir. Bundan korunmak için evlerinizi sık havalandırınız.

3) Halıları haftada 2 kere elektrikli süpürge ile süpürünüz. Kirler, tozlar ve mantarlar halıların tüylerinin içinde birikebilir, havaya karışarak ciğerlerimize gidebilir.

4) Aktif olup, egzersiz yapınız. Hem kalp, hem de akciğer sağlığınız için günde 20-30 dk düzenli yürüyüş veya hafif koşu yapılabilir.

5) Evdeki ocak, kombi, fırın, şofben gibi ısıtma-pişirme cihazlarınızı ve bacalarını yılda bir kere kontrol ettiriniz.

6) Evde tahtakurusu, hamamböceği gibi haşaratları barındırmayınız. Bunların tozları havaya karışarak alerjik hastalıkları ve astımı tetikleyebilir.

7) Evde nemlendirici, klima vb kullanıyorsanız, bunları iyi temizlemeniz, bakımını yaptırmanız ve temiz su kullanmanız gerekir.

8) Günlük olarak yeterince su tüketiniz (1.5-2 lt gibi). Su az alındığında solunum yüzeyleri ve sekresyonlar kurur, çıkartmak güçleşir.

9) Solunum egzersizleri yapınız. Aralıklı olarak derin soluk alıp verme hareketleri yapabilirsiniz.

10) Ellerinizi sık yıkayınız. Soğuk algınlığı gibi mikrobik hastalıklar genellikle kirli ellerden, ağza veya buruna mikropların taşınması ile bulaşır.

11) Solunan hava kalitesi takip edilmelidir. Yaşadığımız yerdeki fabrikalar, bacalar, araçlar, tozlar ve polenler havayı kirletir. Kirli hava, özellikle yaşlılar, çocuklar ve akciğer hastalığı bulunanlar için çok sıkıntı oluşturabilir, kirli havanın hakim olduğu günlerde evden çıkmamaya özen gösteriniz.

12) Düzenli sağlık kontrolü yaptırabilirsiniz. Sağlığınız elden gitmeden önce düzenli check-up’lar ile erken tanının avantajlarını yakalayabilirsiniz.

Diğer İçeriklere Göz Atın

Nefes Darlığı Neden Olur?

Daha Fazla

Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Daha Fazla

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Daha Fazla

Covid-19 Omicron Varyantı Nedir?

Daha Fazla

Cilt Bakımı Nedir?

Daha Fazla

Lazer Epilasyon Nedir?

Daha Fazla

Domuz Gribi (H1N1)

Daha Fazla

Horlama ve Uyku Apnesinde Burunun Önemi!

Daha Fazla

Burun Estetiği; Kapalı ve Açık Teknik Birlikte Olur Mu?

Daha Fazla
Canlı Destek